Tárgyalástechnika tanfolyam

tárgyalástechnika tanfolyam online

A tárgyalás, vagy tárgyalástechnika egy olyan módszer, amellyel az emberek egyszerűen rendezik a különbségeket. Ez egy olyan folyamat, amelynek során kompromisszumra vagy megállapodásra jutnak, miközben elkerülik a vitákat. Bármilyen nézeteltérés esetén az egyének érthető módon arra törekednek, hogy pozíciójuk (vagy esetleg egy általuk képviselt szervezet) lehető legjobb eredményét érjék el. A méltányosság, a kölcsönös előnyök keresése és a kapcsolat fenntartása azonban a sikeres eredmény kulcsa.

 

A legjobb tárgyalástechnika tanfolyam lehetőségek online


1. Soter Tréningakadémia – Tárgyalástechnika nyílt tréning (online is)

A képzés témája: Tárgyalások irányítása, érdekek érvényesítése, win-win szituációk kialakítása. A Tárgyalástechnika tréning célja, hogy megismertesse a résztvevőket a legújabb tárgyalástechnikai eszközökkel, módszerekkel, hogy képesek legyenek a hatékony kommunikációra. Részletek


2. Mediacomm – Tárgyalástechnikai tréning (online is)

A tréninget kínáljuk skype-on, meet-tel, webex-szel, ill. zoom-mal is! Kérjük görgessen lejjebb és a nyílt, online tárgyalástechnika tréningek időpontjait is megtalálja az időpontok között! Részletek


 

A konkrét tárgyalási formákat számos helyzetben alkalmazzák: nemzetközi ügyekben, a jogrendszerben, a kormányban, az ipari vitákban vagy a háztartási kapcsolatokban példaként. Az általános tárgyalási készségek azonban sokféle tevékenység során elsajátíthatók és alkalmazhatók. A tárgyalási készségek nagy előnnyel járhatnak a köztünk és mások között felmerülő különbségek megoldásában.

 

A tárgyalás szakaszai

A kívánatos eredmény elérése érdekében hasznos lehet a tárgyalások strukturált megközelítésének követése. Például egy munkahelyi helyzetben szükség lehet olyan megbeszélés megszervezésére, amelyen az összes érintett fél összeállhat. A tárgyalási folyamat a következő szakaszokat tartalmazza:

  1. Előkészítés
  2. Vita, megbeszélés, értekezés
  3. A célok tisztázása
  4. Tárgyalás a win-win kimenetelről
  5. Megegyezés
  6. Cselekvés megvalósítása

 

Előkészítés

Mielőtt bármilyen tárgyalásra sor kerülne, döntést kell hozni arról, hogy mikor és hol kerül sor megbeszélésre a probléma megvitatására, és kik vesznek részt rajta. Korlátozott idõskála beállítása szintén hasznos lehet a nézeteltérés folytatásának megakadályozásában.

Ez a szakasz magában foglalja annak biztosítását, hogy a helyzet minden releváns ténye ismeretes legyen saját álláspontjának tisztázása érdekében. A fenti munkapéldában ez magában foglalja a szervezet „szabályainak” ismeretét, kinek nyújtanak segítséget, ha a segítséget nem tartják megfelelőnek, és az ilyen elutasítások okait.

Szervezete meglehet, hogy olyan politikákkal rendelkezik, amelyekre hivatkozhat a tárgyalások előkészítése során. A felkészülés a nézeteltérés megvitatása előtt segít elkerülni a további konfliktusokat és a feleslegesen eltöltött időt.

 

Vita, megbeszélés, értekezés

Ebben a szakaszban mindkét fél tagja, vagy tagjai előterjesztik az esetet, ahogyan látják, vagyis megértik a helyzetet. A kulcsképességek ebben a szakaszban a kérdezés, a meghallgatás és a tisztázás.

Néha hasznos, ha a vita során jegyzeteket készítenek az összes elhangzott pont rögzítésére, ha további tisztázásra van szükség. Rendkívül fontos hallgatni, mivel amikor nézeteltérésre kerül sor, könnyen el lehet hibázni, ha túl sokat mondunk és túl keveset hallgatunk. Mindkét félnek egyenlő esélyekkel kell rendelkeznie az eset bemutatására.

 

Célok tisztázása

A megbeszélés alapján tisztázni kell a nézeteltérés mindkét oldalának céljait, érdekeit és nézőpontját. Hasznos ezeket a tényezőket fontossági sorrendben felsorolni. Ezzel a pontosítással gyakran lehet azonosítani vagy megállapítani valamilyen közös alapot.

A pontosítás a tárgyalási folyamat elengedhetetlen része, anélkül valószínűleg félreértések történnek, amelyek problémákat és akadályokat okozhatnak a kedvező eredmény elérése szempontjából.

 

Tárgyalástechnika a Win-Win eredmény felé

Ez a szakasz az úgynevezett „win-win” kimenetelre összpontosít, ahol mindkét fél úgy érzi, hogy valami pozitívumot szerzett a tárgyalási folyamat során, és mindkét fél úgy érzi, hogy véleményüket figyelembe vették. A win-win kimenetel általában a legjobb eredmény. Bár ez nem mindig lehetséges, tárgyalások útján ennek kell lennie a végső célnak.

Ezen a ponton fontolóra kell venni alternatív stratégiák és kompromisszumok javaslatait. A kompromisszumok gyakran pozitív alternatívák, amelyek gyakran nagyobb előnyökkel járhatnak minden érintett számára, mint az eredeti pozíciók megtartása.

 

Megállapodás, szerződés, egyezmény

Megállapodás akkor érhető el, ha mindkét fél véleményének és érdekeinek megértését megfontolták. Az elfogadható megoldás elérése érdekében mindenkinek nyitottnak kell lennie. Bármely megállapodást teljesen egyértelművé kell tenni, hogy mindkét fél tudja, mit döntött.

 

Cselekvési terv végrehajtása

A megállapodástól kezdve a döntés végrehajtása érdekében intézkedéseket kell végrehajtani.

 

Megállapodás elmulasztása

Ha a tárgyalási folyamat megszakad, és nem sikerül megállapodásra jutni, akkor további ülés ütemezésére van szükség. Ezzel elkerülhető, hogy minden fél heves vitákba vagy vitákba keveredjen, ami nemcsak időt pazarol, hanem károsíthatja a jövőbeni kapcsolatokat is.

A következő ülésen meg kell ismételni a tárgyalás szakaszait. Minden új ötletet vagy érdeklődést figyelembe kell venni, és a helyzetet újból meg kell vizsgálni. Ebben a szakaszban hasznos lehet más alternatív megoldások megvizsgálása és / vagy egy másik személy bevonása a közvetítéshez.

 

Informális tárgyalás

Van, amikor informálisabb tárgyalásokra van szükség. Ilyenkor, amikor véleménykülönbség merül fel, lehet, hogy nem lehet vagy helyénvaló a fentiekben meghatározott szakaszokat formálisan végigvinni. Mindazonáltal a hivatalos tárgyalások fázisainak kulcsfontosságú emlékezése sokféle informális helyzetben nagyon hasznos lehet.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG...