Eszperantó online tanfolyam

Eszperantó online tanfolyam

 

Eszperantó online tanfolyam – Az eszperantó oktatás ritkán érhető el az iskolákban, köztük négy általános iskola kísérleti projektben a Manchesteri Egyetem felügyelete alatt, és még néhány egyetemen. Kínán és Magyarországon kívül azonban ezek többnyire informális megállapodásokkal, nem pedig külön osztályokkal vagy állami szponzorálással járnak. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1966 és 2004 között volt interlingvisztikai és eszperantó tanszék, amely idő után a szakiskolákra került az oktatás.

Az eszperantó a legszélesebb körben beszélt felépített nemzetközi segédnyelv. L. L. Zamenhof lengyel szemész hozta létre 1887-ben. Zamenhof először a Nemzetközi Nyelvben írta le a nyelvet, amelyet öt nyelven publikált “Doktoro Esperanto” fedőnév alatt. Az eszperantó szó jelentése angolul “aki reménykedik”.

Zamenhof célja egy könnyű és rugalmas nyelv létrehozása volt, amely egyetemes második nyelvként szolgál a világbéke és a nemzetközi megértés elősegítésére, valamint egy “beszélők közösségének” kiépítésére, mivel úgy vélte, hogy ilyen közösség nélkül nem lehet nyelv.

Eredeti címe a nyelvnek egyszerűen “a nemzetközi nyelv” volt (la lingvo internacia), de a korai beszélők megszerették az eszperantó nevet, és csak két évvel a létrehozása után kezdték használni a nyelv neveként. A név gyorsan előtérbe került, és azóta hivatalos névként használják.

Zamenhofnak három célja volt, ahogy az Unua Libro-ban írta:

  • Annyira megkönnyíteni a nyelv tanulmányozását, hogy annak elsajátítását pusztán játékossá tegye a tanuló számára.
  • Annak lehetővé tétele a tanuló számára, hogy tudását közvetlenül felhasználja bármilyen nemzetiségű emberrel, függetlenül attól, hogy a nyelvet általánosan elfogadták-e vagy sem; más szóval a nyelvnek közvetlenül a nemzetközi kommunikáció eszközének kell lennie.
  • Megtalálni néhány eszközt az emberiség természetes közönyének legyőzésére és a lehető leggyorsabb megsemmisítésre, tömegesen megtanulni és használni a javasolt nyelvet élőként.

 

Eszperantó online tanfolyam ingyenesen a Lernu -val

Lernu! az egyik legnépszerűbb online tanulási platform az eszperantó számára. Már 2013-ban a “lernu.net” webhely 150 000 regisztrált felhasználót jelentett, és havonta 150 000 és 200 000 látogató volt. A Lernunak jelenleg közel 300 000 regisztrált felhasználója van, akik 24 nyelvükön választhatják meg a webhely felületét: Katalán, kínai (egyszerűsített és hagyományos) dán, angol, eszperantó, finn, francia, grúz, német, héber, magyar, olasz, kirundi, kiswahili, norvég, perzsa, portugál, román, orosz, szerb, szlovák , Szlovén, svéd és ukrán; további öt nyelv – bolgár, horvát, cseh, indonéz és spanyol.

További kilenc nyelv – holland, görög, japán, koreai, litván, lengyel, thai, török és vietnami – az interfész fordításának különböző szakaszaiban van. Körülbelül 50 000 lernu.net felhasználó rendelkezik legalább alapvető ismeretekkel az eszperantó iránt.

A lernu! egy többnyelvű, webalapú ingyenes projekt az eszperantó népszerűsítésére és oktatására. A Lernu név az eszperantó lerni igének imperatív formájából származik, jelentése “tanulni”. Az oldalt az E@I, egy nemzetközi ifjúsági szervezet üzemelteti, amely az Eszperantó Világ Ifjúsági Szervezet munkacsoportjaként indult.

A webhely tartalma az eszperantó megtanulásának különféle eszközeit tartalmazza, mint például gyakorlatok, játékok, szótárak, nyelvtani áttekintések, vizsgarendszer és multimédiás könyvtár könyvekkel, zenével, hangon elmesélt történetekkel és videókkal. Az oldal olyan kommunikációs szolgáltatásokat is nyújt, mint az azonnali üzenetküldő, különféle témákról szóló vitafórumok és hírek az eszperantó eseményekről.

Az eszperantisták és az eszperantó szervezetek a weboldalon hirdethetik tevékenységeiket és szolgáltatásaikat. A statisztikák azt mutatják, hogy a webhelyet havonta közel 75 ezer alkalommal látogatták meg.

Eszperantó online tanfolyam ingyenesen (angolul beszélők számára)

Az eszperantó beszélők önálló tanulmányok, online oktatóanyagok és levelező tanfolyamok segítségével tanulják meg a nyelvet, önkéntesek által. Újabban ingyenes oktatási webhelyek, például a lernu! és a Duolingo elérhetővé vált.

2015. május 28-án a Duolingo nyelvtanuló platform ingyenes eszperantó tanfolyamot indított az angolul beszélők számára. 2016. március 25-én, amikor az első Duolingo eszperantó tanfolyam befejezte a bétatesztelési fázist, a tanfolyamra 350 000 embert regisztráltak, hogy megtanulják az eszperantót angol nyelven.

2017. május 27-ig több mint egymillió felhasználó kezdte el tanulni az eszperantót a Duolingo-n; 2018 júliusáig a tanulók száma 1,36 millióra nőtt.

 

Gondod van az angollal?

További hasznos cikkek Angol nyelvtanulás online témakörben:

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG...